tiistai 23. lokakuuta 2012

Edes yksi ystävällinen teko



Tiistaina 23.10.2012 sähköpostiin kolahtaneessa Positiivareiden Ajatusten Aamiaisessa oli alla oleva Leo Buscaglian tarina:

”VALMIINA KÄYTETTÄVÄKSI       

Suurin osa meistä elää hiljaista ja vaatimatonta elämää. Meidän kunniaksemme ei järjestetä juhlakulkueita eikä pystytetä muistomerkkejä. Me emme kuitenkaan ole merkityksettömiä.

Maailmassa on lukematon määrä ihmisiä, jotka odottavat elämäänsä juuri meidän kaltaistamme ihmistä ja kaipaavat juuri meidän myötätuntoamme, rohkaisuamme ja kykyjämme. Pystymme tekemään jonkun onnelliseksi pelkästään sillä, että pysähdymme antamaan hänelle jotakin siitä, mitä meillä on.

Liian harvoin huomaamme, mikä voima on kosketuksessa, hymyssä, ystävällisessä sanassa, kuuntelemisessa, rehellisessä kohteliaisuudessa ja pienessäkin huolenpidossa - kaikilla niillä on voimaa kääntää kokonainen ihmiselämä uuteen suuntaan.

-Leo Buscaglia”

Vaikka olenkin työelämän kovien arvojen puolustaja, ei inhimillisyyttä kuitenkaan sovi unohtaa. Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi sanoa läheisille jotain kaunista ja positiivista, tai vain hymyillä. Yksi hymy ei maksa sinulle mitään, mutta se voi pelastaa jonkun toisen ihmisen päivän. Se, että kuuntelee ja on läsnä, voi oikeasti muuttaa toisen ihmisen elämän paremmaksi. Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ehtisi kuunnella, mitä ystävällä on sydämellään.

Olen törmännyt myös hämmentävään asenteeseen, ettei tarvitse antaa omaa aikaansa ja auttaa apua tarvitsevia, koska ei itsekään tarvitse apua keneltäkään. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan ja millaista apua silloin läheisiltään tarvitsee. Olen usein kysynyt itseltäni, että mistä se on minun elämästäni pois, jos autan toisia. Aina olen antanut itselleni aina saman vastauksen. Ei mistään. Toki meillä jokaisella on omat murheemme, mutta oman jaksamisen mukaan voi aina antaa ystävälle uuden näkökulman, vaikka sen ratkaisevan.   

Olen koko aikuisikäni tehnyt vapaaehtoistyötä. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Usein olen joutunut vastaamaan kysymykseen, että: ”Kuinka sä jaksat ja viitsit, vaikka et saa siitä edes palkkaa?” Tarvitseeko kaikesta aina saada rahaa palkaksi? Itselleni on palkaksi riittänyt hyvä mieli ja auttamisen ilo. Paras palkinto mitä olen saanut, on partiolasten vanhemmilta leirin tai retken jälkeen tulevat tekstiviestit väsyneistä, mutta onnellisista pikkupartiolaisista, joilla on jälleen kerran ollut kivaa.

Haastan sinut huomenna hymyilemään ohikulkijalle, olemaan kohtelias kassatädille ruokakaupassa ja sanomaan läheisellesi jotain kaunista. Mieti illalla nukkumaan mennessäsi, miten vähän se sinulta vaati, mutta kuinka hyvä olo siitä tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti